Vinnande ledarskapsutbildning

Tredje upplagan av Hållbara Blekinge har fått en vinnare. Vi säger grattis till Blekinge Tekniska Högskola och programmet för ”Strategiskt ledarskap för hållbarhet”.

Under näringslivsgalan Guldeken delar Länsförsäkringar Blekinge ut sitt pris Hållbara Blekinge som syftar till att premiera hållbara insatser från länet. Bland årets nominerade kandidater var det Blekinge Tekniska Högskola och programmet för ”Strategiskt ledarskap för hållbarhet” som till slut stod som vinnare.

– Det är såklart jättekul, säger Merlina Missimer, universitetslektor på BTH. Vi är nog mer kända utanför Blekinge egentligen så det är roligt att få synas på hemmaplan i ett annorlunda sammanhang.

Stor efterfrågan
Utbildningen är ett tio månaders, internationellt mastersprogram som fokuserar på ledarskap för hållbarhet. Studenterna förses med verktyg för att få hållbarhet att verkligen hända i olika sammanhang. I utbildningen arbetar man bland annat med föreläsningar, workshops och grupprojekt – ofta i samverkan med näringslivet.

– Vi anses av många unika i det vi gör, säger Göran Broman, professor/prefekt på BTH, och fortsätter: Världen efterfrågar den här typen av ledarskap. Frågor kring komplexitet och hållbarhet dyker upp i alla möjliga sammanhang. Våra studenter uppskattas för hur de tänker kring den här sortens komplexa problem och för det engagemang de kan skapa i organisationerna de jobbar med.

Bra för Blekinge
I år firade programmet 15 år och fler än 700 studenter från 86 länder har nu genomgått utbildningen. I juni kom cirka 150 av dem till Karlskrona för en återträff.

– Det är en utbildning som är bra för samhället i stort och även för Blekinge, fortsätter Göran Broman. Studenterna är stolta över sin utbildning och berättar för andra om den och Blekinge ute i världen. Årligen får vi hit mellan 40–60 studenter från 20–30 länder som förälskar sig i Blekinge – och där några även valt att stanna kvar. Utbildningen tar världen  till Blekinge och Blekinge till världen.

Hållbara Blekinge delar ut 25 000 kronor till vinnaren och 10 000 till övriga nominerade. På frågan hur prispengarna ska användas, svarar Merlina Missimer: – Vi kommer förmodligen ge pengarna till studenterna. De har alltid goda idéer och kan använda dem till något bra projekt!

Göran Broman och Merlina Missimer, BTH.

Övriga nominerade till Hållbara Blekinge 2019

Eriksberg Vilt & Natur
Konferens- och safariparken Eriksberg Vilt & Natur har ett av norra Europas största vilthägn där djuren lever på egna villkor. Parken utgör en genbank för olika arter och har en viktig funktion som forsknings- och referensområde. Konferensanläggningen är i stor grad självförsörjande med viltkött och hanterar hela processen från skog till tallrik.

Bärta
Swedish Temptations i Karlshamn, med Pia Qvarnström i spetsen, tillverkar veganska och ekologiska matprodukter under namnet Bärta. Utgångspunkten är att skapa klimatsmart mat som kan räcka till alla människor på jorden i dag – såväl som om tusen år. Av baljväxterna har svenska ärtor lägst klimatutsläpp – mer än 100 gånger lägre än för nötkött.

Juryns medlemmar:
Bengt Mattsson – styrelseordförande Länsförsäkringar Blekinge (juryns ordförande)
Louise Lindén – innovationschef Live Green
Micke Gunnarsson – inspiratör och författare (fjolårets vinnare)
Anna Lindqvist – vd Jeppssons Bil
Jonas Knutsson –kommunikationschef Volvo Car Corporation