Världens häftigaste V50

Oscar Kidell var 17 år när han påbörjade sitt drömprojekt; att bygga om en Volvo V50. Länsförsäkringar Blekinge har funnits med på resan.

När vi mötte Oscar Kidell första gången 2017 hade han precis tagit emot Teknikcollegestipendiet som Länsförsäkringar Blekinge instiftat på Nordenbergsskolan i Olofström. Redan då hade han påbörjat sitt projekt – att bygga om en Volvo V50.

– Jag har alltid älskat att bygga saker och haft folk i min närhet som byggt om bilar, vilket har varit en stor inspiration. Jag sparade ihop pengar och köpte en Volvo V50 som jag sedan började förändra, säger Oscar.

Att det blev just den bilen var ingen slump.

– För att alla i min ålder ogillar den modellen och tycker den är tråkig, skrattar han och fortsätter: Så jag bestämde mig för att göra om den till världens häftigaste V50 istället.

En unik bil
I ett och ett halvt år jobbade Oscar med projektet. Målet var att ställa ut den färdiga bilen på Bilsportmässan i Jönköping våren 2019.

– Det är svårt att redogöra för allt jag gjort med bilen, men det är främst utseendet som är förändrat, förklarar Oscar. Jag har gjutit sidokjolar i glasfiber, gjort en ny vinge, kapat av både fronten och bakvagnen och ersatt med snyggare delar och byggt ett helt eget ljudsystem.

Han berättar vidare att stipendiet från Länsförsäkringar Blekinge möjliggjorde förbättringar som inte fanns med i ursprungsplanen.

Tjusningen för Oscar är att bygga allt från grunden och inte köpa färdiga komponenter.

– Ingen ska kunna säga ”jag har en likadan”, säger han och bekräftar att många omvärderat sin inställning till bilmodellen efter att ha sett det färdiga resultatet.

Nytt projekt
När det blev dags att ansöka om plats på Bilsport Motor Show var inte bilen helt färdig. Det gjorde att Oscar inte blev antagen.

– Det är hård konkurrens, förklarar han. Men en av mina samarbetspartners hade en egen monter och lät mig ställa ut bilen där.

Inte nog med det. Oscar vann dessutom pris i sin tävlingsklass.

– Det trodde jag aldrig, erkänner han. Samtidigt var det en liten revansch.

I dagsläget åker Oscar runt på mässor och bil- träffar för att visa upp sin skapelse. I höst går han ett fjärde år på Nordenbergsskolan för att utbilda sig till gymnasieingenjör. Vad som händer därefter vet han inte på rak arm.

– Jag älskar att vara kreativ, så det är mycket möjligt att jag säljer bilen och börjar på ett nytt projekt, avslutar han.

Vi önskar så klart lycka till!

Fakta: Volvo V50 T5 – 2004

Motor
T5 med prestandadelar från Elevate
3” aluminium-insugningsrör
Sportluftfilter
Optimering gjort av Streetpower

Chassi
D2 Coilovers
Camberstag

Kaross
Stötfångare fram V50 och V40II samt egna splitters
Stötfångare bak V50 och XC60II samt breddad
Breddade sidokjolar gjutna i glasfiber
Egenbyggd vinge baserat på original

Multimedia
Stereo: Sony XAV-AX1000
Slutsteg: Xcelsus Magma 2200.1
Xcelsus Magma 220.4
Högtalare: 6x Audio System M 165 Evo
Basar: 2x Autostudio REF8D2

Övrigt
Fälgar: Imaz FF551
Lack: BMW B39 och Renault NNP
Facelift bakljus
Ombyggda strålkastare
V70II ratt
V40II växelspak

 

FOTO: Magnus Lejhall