Tryggare kan ingen vara

Vi är duktiga på att försäkra hem och bil, men glömmer ofta bort det viktigaste vi har – våra barn och oss själva.

Av alla försäkringar i Sverige är bara 13 procent Barnförsäkringar. När det kommer till vuxna är siffran ännu lägre.

– När det gäller barnen tror många att skolans försäkring räcker, men i Blekinge  omfattar den bara olycksfall. Blir barnet exempelvis långvarigt sjukt så finns inget skydd, säger Carina Peterson, sjuk- och olycksfallsansvarig på Länsförsäkringar Blekinge. Att köpa Gravid- eller Barnförsäkring är en extra ekonomisk trygghet om något skulle inträffa. Gravidförsäkringen ersätter bland annat sjukdomar och skador på barnet som kan orsakas av komplikationer.

Barn till du fyller 26

När barnet är fött är det dags att köpa Barnförsäkring. Den sträcker sig ända till det år personen fyller 26 och övergår automatiskt till en vuxenförsäkring. Barnförsäkring är en av de försäkringar som alltid ligger högst i mätningar.

– Den är starkare än en vuxenförsäkring med fler ersättningsbelopp, fler diagnoser och sjukdomar, säger Carina och fortsätter: Ta diabetes som exempel. Där kan barnet som drabbas få en ersättning upp till cirka 600 000 kr. Vid elakartad cancersjukdom kan man direkt få 10 procent av försäkringsbeloppet utbetalt, vilket kan komma väl till pass i en kris. Det är inte många som vet.

Samtidigt börjar statistiken vända vilket gör Carina Peterson hoppfull:

– Unga föräldrar är bättre på att köpa gravid- och barnförsäkringar idag. Generellt pratar vi mer om hälsa nu, även i försäkringsbranschen. Det är fortfarande viktigt med brandsläckare och larm, men nu börjar vi sakta men säkert ta hand om oss själva också! 

Läs mer om Barnförsäkring Läs mer om Gravidförsäkring Plus