Bli miljonär – om du vill!

Att bli miljonär på ditt bolån är ingen konst. Allt som krävs är vilja och långsiktighet. Bankrådgivare Mattias Östling förklarar hur du ska tänka.

Sverige har en av världens mest stabila ekonomier, men så har det inte alltid varit. I början av 1990-talet genomgick landet en finanskris som tvingade fram en reform av penningpolitiken. Mattias Östling, privatrådgivare Bank förklarar:

– Efter reformen 1992 skulle ett bolån bottna på tre procent och toppa på sex. Snittet skulle ligga på fem procent, men vi ligger en bra bit under idag. Vi har fortfarande högkonjunktur, men vad händer när det vänder? Jag tycker att man ska passa på att ta höjd för en ränta på sex procent och spara mellanskillnaden under tiden.

Snabba tips:

  • Boka ett möte med din bankrådgivare.
  • Tänk att räntan är 6 procent och spara mellanskillnaden.
  • Placera i globala fonder.
  • Lägg upp en plan och håll dig till den.

Stresstest
Mattias tar sig själv som exempel.
– Jag skiljde mig för 15 år sen och hade bolån på 1 miljon. Det var tveksamt att klara det på en lön, men huset var värderat till 1,3 miljoner så jag tänkte vad är det värsta som kan hända? Sen dess har jag stresstestat min ekonomi och tänkt att räntan är 6 procent. Efter amortering blir det 5 000 kronor i månaden som jag sparar. Efter tio år hade jag 600 000 kronor. Det blir en trygghetspåse som jag kan öppna när det behövs.

Mattias menar att alla kan använda samma tankemodell.
– Du betalar ju ditt bolån oavsett ränta, eller hur? Så varför inte spara mellanskillnaden medan du kan?

Globalt är tryggare
Många är obekväma med högriskfonder. Mattias resonerar så här:

– Jag sparar i en global fond, det vill säga aktier spridda över hela världen. Köper du i ett bolag kan det gå i konkurs, köper du i ett enda land kan det gå illa, som i Grekland, men världen lär inte gå i konkurs. Vi gör en riskbedömning åt dig och vi kan alltid minska risken ju närmre målet vi kommer.