Lev här och nu – ett vinnarkoncept

Det blev föreläsaren, inspiratören och författaren Micke Gunnarsson som tog hem Länsförsäkringar Blekinges pris Hållbara Blekinge. Vi fick träffa vinnaren.

För Micke Gunnarsson spelar uttrycket mindre roll. Budskapet är viktigast.
– Kärlek till livet och barnen är min drivkraft, berättar han. Barn lever. En ettåring borde vara allas förbild. Det bästa sättet att skapa en hållbar framtid är att leka mer, vara nyfikna, inte jaga en framtid som aldrig kommer. Det finns bara här och nu. Men alldeles för få befinner sig där. Vi tänker så mycket på saker vi ska uppnå senare, att vi inte möter varandra i nuet.

Micke Gunnarssons företag Barnatro arbetar med föreläsningar, böcker, sociala medier, möten och filmer som syftar på hållbar utveckling för individen.

mickegunnarsson.se

En livskris
Micke Gunnarsson startade sitt företag Barnatro efter att ha drabbats av utbrändhet. Han blev sjukskriven ett år då allt ställdes på sin spets.
– Jag tänkte; vad håller jag på med? För mig blev det viktigt att våga tro på att livet fixar sig istället för att jaga lyckan. Jag har 15 t-shirts och funderar på att köpa en till. En ny bil? Gör den mig lyckligare?

Till slut binder man ris runt sin egen rygg. Så länge du lägger lyckan utanför dig själv måste du ta mer av jordens resurser för att nå den – och vet du vad?

Då kommer den aldrig. Jag hör barn säga; ”Jag vill inte bli vuxen för ni verkar inte ha det så bra.” Om inte vi kan inspirera våra barn, vem ska göra det då? Livet ska vara en lek. Vi får inte ta det på så stort allvar.


 
En livsidé
Sedan några år är Micke en etablerad föreläsare och inspiratör. Men det var aldrig syftet.

– Det är mer en livsidé än en affärsidé, säger Micke. Först fick jag förfrågningar från människor som jobbar med barn, men nu kommer uppdrag från alla håll. Mitt engagemang har spridit sig naturligt för jag har aldrig marknadsfört mig.

Micke älskar modern teknik och vad den kan göra för det hållbara samhället.

– Vi har fantastiska verktyg, skrattar han. Via sociala medier har jag skapat mina böcker, fått feedback och korrekturhjälp. Jag lägger inte upp snygga bilder på Instagram utan använder det som en plattform där vi utvecklar varandra som människor. Snart kommer tekniken befria oss från tunga arbetsuppgifter, men vi lider av psykisk ohälsa istället. Vill vi ha en hållbar värld måste vi göra oss själva hållbara först. Den här planeten klarar sig utmärkt utan oss nämligen.


 
Mer än pengar
Att stå som vinnare av hållbarhetspriset på Blekinges näringslivsgala Guldeken är stort för Micke.

– Att ses som en aktör som gör skillnad inom hållbarhet är häftigt. Jag är inte så mycket i businessvärlden, så för mig betyder priset mycket! Och jag tycker det är viktigt att man inom näringslivet börjar titta på de här frågorna. Ett framgångsrikt företag kanske inte bara handlar om pengar? Vad är viktigt att mäta egentligen?