Dags att köpa nybyggt

Villa, bostadsrätt, tomt? Ska du köpa något helt nytt finns saker du bör tänka på. 

Den som vill köpa en nyproducerad bostad märker snart att många beslut ska fattas. Först och främst – hur vill jag bo? I en nybyggd villa eller en bostadsrätt? Ska du bygga villa är platsen viktig. Många som redan valt en viss hustyp inser först efteråt att den inte passar på den tomt de hittar, säger Tobias Nordling, vd, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ska du köpa en bostadsrättslägenhet? Då är val av färger, golvmaterial och köksluckor ganska enkelt. Det du bör ägna tid åt är bostadsrättsföreningen, fortsätter Tobias. Du köper en andel i en ekonomisk förening och därför är det viktigt att du har koll på den.

Allt framgår av den ekonomiska plan som fastighetsmäklaren tillhandahåller. Är du osäker – fråga mäklaren.

Sälja nuvarande bostaden
Eftersom ledtiderna är långa kan det dröja uppemot två år före inflyttning i ditt nya boende. Ska du sälja din nuvarande bostad först eller inte? Här följer några scenarion:

1: Tryggast är att sälja först och hyra en bostad tillfälligt. Då vet du vilka pengar du har med dig in i projektet och slipper drabbas om bostadsmarknaden svänger nedåt.

2: Att sälja med lång tillträdestid är tryggt – men svårare att hitta köpare eftersom de inte får tillträde förrän du flyttar. Med lång väntetid tappar vissa intresset, men bra lägen och speciella bostäder kan fungera.

3: Att vänta med försäljning tills det närmar sig inflyttning är riskabelt, men är det alternativ som flest väljer. Marknaden kan svänga och du blir sittande med två bostäder.

4: Många gör en kombination. Planera försäljningen redan från start. Ta bilder när det är som finast, upprätta en beskrivning av bostaden som kan matchas mot mäklarens intressenter. Detta kallar vi ”försprång” vilket ofta är ett framgångsrikt sätt att göra din försäljning.

Pågående projekt

Kilen, Ronneby
C4 hus ska bygga bostadsrätter i området Kilen i Ronneby. Samtliga trerummare tecknades direkt  och därför ritas nu husen om med fler större lägenheter.

Ljungaviken, Sölvesborg
I området Ljungaviken byggs 18 bostadsrätter i fem våningsplan. Se bild till vänster. Försäljningen startar hösten 2019.

Vettekulla, Karlshamn
I Vettekulla finns villatomter klara för byggnation. Det är ett naturnära och vackert område nära till havet.