Affärsidé: rädda liv

När hjärtat ger upp är det en fråga om sekunder. Jessica Holmström vet av egen erfarenhet. Därför startade hon Techmedico som utbildar inom hjärtlungräddning.

Enligt Jessica Holmström är sjuksköterska i ambulans bland de bästa yrken som finns, trots att insatserna kan vara på liv eller död. Det var där hon som IVA- och anestesisjuksköterska kom i kontakt med många fall av hjärtstopp.

– Tyvärr kommer vi ofta försent. Tiden är den stora motståndaren, konstaterar hon. När min pappa drabbades av hjärtstopp var vi i närheten av en hjärtstartare och kunde rädda hans liv. Det var en avgörande faktor när jag grundade Techmedico, men jag hade även insett att jag tyckte om att utbilda andra.

Ett samhällsansvar
Techmedico jobbar med att sprida kunskap inom hjärtlungräddning (HLR), brandskydd och akut omhändertagande. Först tänkte Jessica stanna kvar på ambulansen och utbilda vid sidan om, men företaget växte och hon behövde välja.

– Jag gör fortfarande ambulanspass ibland, säger hon. Det håller mig à jour, vilket alla behöver.

Företaget har idag tre anställda med liknande bakgrund. Nyckel till framgången är kunskap, engagemang och glöd.

– Det är ett samhällsansvar. HLR är något alla bör kunna, säger Jessica och berättar vidare att Techmedico varit med och utvecklat en standard för hjärtsäker zon i samarbete med Hjärtlungfonden.

– I en hjärtsäker zon ska det finnas en hjärtstartare inom tre minuter, man ska omedelbart kunna påbörja HLR, ha säkra larmrutiner, med mera.

Länsförsäkringar Blekinge var tidigt ute med att utbilda personalen i hjärtlungräddning och placera hjärtstartare på sina kontor.

– I höst håller vi HLR-kurser för Länsförsäkringar Blekinges kunder och andra Blekingebor, avslöjar Jessica. Det gör skillnad och är ett fint erbjudande av ett försäkringsbolag tycker jag.

SMSLivräddare
Jessica är sedan ett drygt år tillbaka marknadsansvarig för SMSlivräddare – ett system som bygger på att personer med HLR-kunskap får en mobilavisering från larmcentralen om ett hjärtstopp sker i deras närhet.

– Det är fantastiskt att Region Blekinge, som femte region i Sverige, valt att införa SMSlivräddare, säger Jessica. Jag skulle uppmana alla över 18 år med HLR-kunskap att ladda ner appen och registrera sig. Säkerställ också att din hjärtstartare är registrerad i Sveriges Hjärtstartarregister.

Livräddande insatser kräver lagarbete – bli en i laget du också!