30 år tillsammans

Anna, Nina och Anna-Carin är Länsförsäkringar Blekinges egen triss i damer. De började samtidigt för trettio år sedan och har alla gjort sina karriärsresor inom bolaget.

Vi träffar de tre kollegorna på kontoret i Karlskrona för en pratstund. Anna Ingemansson (Gruppchef Skadeservice), Catharina ”Nina” Rundqvist, (Produktspecialist), och Anna-Carin Molund (Marknadscontroller).

Hur började era karriärer?
Anna: På den tiden gick man till Arbetsförmedlingen. Det fanns en ledig plats på kundtjänst som jag sökte och fick. Jag hade gått ekonomisk linje och då kunde man få jobb efter gymnasiet. Allt jag kan har jag lärt mig här – till och med dansa.

Nina: Jag började på Holmia när jag var tjugo. Min kollega där gick till Länsförsäkringar och jag blev kvar själv. När det blev en tjänst ledig på Länsförsäkringar sökte jag den – också jag på kundtjänst. Jag hade en utbildning från IFU (Institutet Försäkringsutbildning) som finns än idag.

Anna-Carin: Jag flyttade från Hedemora till Ronneby och där sa Arbetsförmedlingen att det inte fanns några jobb. Men jag såg en annons om sommarvikariat i växeln som jag fick, men det var så lite att göra så jag bad om fler arbetsuppgifter och hamnade på Skadeservice.

Hur har ni utvecklats inom bolaget?
Anna: Jag har varit med och startat Bank, varit på Liv och på Skadeservice där jag varit längst. Totalt har jag haft fem olika tjänster i samma hus. Det är fantastiskt.

Nina: Jag har varit innesäljare och skadeförebyggare. I och med stormen Gudrun blev jag sittande med att ta emot den sortens skadeanmälningar. Min nuvarande tjänst är Produktspecialist, som är en administrativ tjänst där vi bland annat utbildar personalen internt.

Anna-Carin: Jag blev gruppchef för bilskador, sedan fick jag en tjänst som Marknadschef Privat och har jobbat med kommunikation några år. Nu är jag Marknadscontroller med ansvar för webb, sociala medier och sådana saker.

Varför stannar man kvar?
Anna: Jag hade nog inte stannat om jag suttit på samma stol i 30 år, men här kan du verkligen utvecklas. Det är världens bästa arbetsgivare och de bästa kollegorna. De som börjar idag säger att vi känns som en familj. Det finns en ”LF-anda” som sitter i väggarna.

Nina: Det finns personal som slutat, men valt att komma tillbaka. Det handlar nog om vår speciella kundrelation. Vi bryr oss om kunderna och känner dem.

Anna-Carin: Det blir aldrig tråkigt och man lär sig alltid något nytt. Visst kan vi ha mycket att göra, men då ställer vi upp för varandra. Vi jobbar mycket för gemenskap och anordnar saker för personalen. Som relativt litet bolag har vi en fantastisk möjlighet där vi alla kan träffas samtidigt flera gånger om året.

 
Vilka skillnader finns mellan då och nu?
Anna: När vi började var vi inte så många unga, så vi smälte snabbt in med det äldre gardet. Många blir kvar länge, men samtidigt är det en större personalrotation nu. Ungdomarna idag har högre utbildningar och vill röra sig mer.

Nina: När vi började var vi 30 anställda nu är vi närmare 100. Det finns inte några hierarkier, vilket kanske var vanligare förr. Alla pratar med alla och vi är jämlika. Man ser annorlunda på ledarskap idag.

Anna-Carin: Mycket är som natt och dag. När vi började fick man röka på kontoren, det fanns knappt några datorer och vi hade register i pärmar. Idag är vi långt fram i digitaliseringen med våra appar och webbtjänster. Vi är också ett bolag som tar hållbar utveckling på allvar.