Succé för Blekingedag i Almedalen

Blekinge tog plats i Almedalen med en egen paneldebatt och mingel under tisdagen. På plats fanns representanter från Blekinges näringsliv samt politiker på riksplanet. Syfte: att lyfta regionens möjligheter och utmaningar på ett nationellt plan. Det blev smakstart för dagen med över 80 personer som deltog.

Idén med att ha en egen Blekingeträff i Almedalen uppstod ur ett frukostseminarium anordnat av Länsförsäkringar Blekinge.

– Vi vill visa upp Blekinge och berätta våra framgångshistorier för politikerna, men också tala om vilka behov vi har. Vi ser den här insatsen som ett medel för att träffa rätt aktörer, säger Renée Skogersson, kommunikationschef Länsförsäkringar Blekinge.

 

Under ledning av inspiratören och föreläsaren Antoni Lacinai hölls två paneldebatter med utgångspunkt i entreprenörskap; en med representanter från Blekinges näringsliv och en med riksdagspolitiker. Från Blekinge hördes bland andra Peter Mattisson (Cimon), Marie Netz (Sownder), Robin Åkerman (Paraply Produktion) och Jens Listerö (Länsförsäkringar Blekinge).

– Vi har en jättepotential i Blekinge med vår fina miljö, vi måste bara få politikerna att förstå att utnyttja den. Jag talar om att bygga hus vid havet. Det är en viktig attraktionskraft när vi ska locka till hit folk från storstäderna, säger Peter Mattisson, Cimon.

Marie Netz, på Sownder, såg en utmaning att skala upp Blekingeföretagen till internationell nivå.
– Jag saknar en plan för hur vi tar våra bolag ut på nya marknader. Vi som företagare behöver stöd för att hitta vägar att nå ut internationellt.

Robin Åkesson på Paraply Produktion efterlyste fler ”intellektuella” mötesplatser.
– Vi behöver hitta platser och portaler för att träffas över gränserna. Region, kommuner, utbildningar och företag har tillsammans en enorm styrka. Vi behöver gränsöverskridande samarbeten och vi välkomnar nya mötesplatser som World Trade Center och ett nytt kulturhus.

Även bättre kommunikationer efterlystes, vilket politikerna utlovade:

– Regeringen satsar nu hårt på Sydostlänken som är inplanerad till 2024, men det är bara en viktig faktor för att utveckla Blekinge, det behövs såklart en bred samverkan mellan politiken och näringslivet, menade Per Arne Håkansson, riksdagsledamot för S.

– Men vi får inte glömma att E22 också måste utvecklas, även om den succesivt blir bättre så har vi fortfarande rondeller och 30-sträckor längs vägen, påpekade Annicka Engblom, riksdagsledamot för M.

Eventet var välbesökt och avslutades med trevligt mingel och tilltugg. En förhoppning från arrangörerna är att initiativet kan vara starten på många och viktiga Blekingeaktiviteter i Almedalen där olika aktörer fyller agendan med relevant innehåll.

Se filmen från Almedalen Intervju med Renée Skogersson på Länsförsäkringar Blekinge

Ett stort tack till våra samarbetspartners kring dagen: NetPort Karlshamn, Roxtec, Karlshamns kommun, Södra, Sölvesborgshem, Techtank och Region Blekinge.

Politikerpanelen bestod av: Per Arne Håkansson (S), Annicka Engblom (M), Camilla Brodin (KD), Anders Åkesson (C), Arman Teimouri (L) och Angelika Bengtsson (SD).