Robotintresse gav teknikstipendium

Robotteknik kommer ta allt större plats i samhället. Därför kändes det rätt att årets Teknikcollegestipendium på Nordenbergsskolan gick till de tre robotprogrammerarna Ludwig Lewis, Anton Andersson och Jalmar Niemelä. Länsförsäkringar Blekinge var som vanligt på plats och delade ut stipendiet.

Killarna som går på Teknikcollege, och är särskilt intresserade av robotprogrammering, fick en idé.
– Det finns en tävling som heter Robocup Junior i Sandviken. Vi sökte stipendiet för att kunna finansiera vårt deltagande där, berättar Ludwig Lewis.
Tanken är att genom tävlingen ytterligare fördjupa sina kunskaper, träffa andra programmerare och få representera skolan på nationell nivå.
– Kanske även internationellt om vi går vidare, hoppas Anton Andersson.

På plats för att dela ut stipendiet fanns Renée Skogersson, kommunikationschef på Länsförsäkringar Blekinge, samt rektor Kerstin Tjernlund från Nordenbergskolan. De ingår också i juryn tillsammans med Ingela Håkansson (Techtank) samt Stefan Håkansson (Volvo och Teknikcollege).

– Syftet med stipendiet är ett inspirera elever att söka sig till spännande arbeten inom industrin och i förlängningen skapa tillväxt i länet, säger Renée Skogersson. I år föll juryns val på de här killarna för att deras nisch känns relevant och för att de har ett tydligt mål med pengarna.

Stefan Håkansson på Volvo och Teknikcollege håller med:
– Det är helt klart ett intressant område som kommer fortsätta växa. De flesta prylar som vi kommer i kontakt med, både på jobbet och i hemmet, är programmerade, säger Stefan Håkansson.
– Vi är glada över att våra elever blir uppmärksammade och får bekräftelse för deras engagemang. Detta stipendium tror jag gör skillnad för eleverna. Vi önskar dem stort lycka till, säger Kerstin Tjernlund, rektor på Nordenbergsskolan.

Tidigare stipendiater:

2017 – Julia Jönsson
2018 – Adnan Kudsi och Oscar Kidell
2019 – Ola Törgren